“Alle begin is moeilijk” zegt een netwerk contact tegen mij. “Gewoon even doorzetten”. Maar is dat wel zo gewoon? Psychologen hebben uitgevonden dat de meeste goede ideeën die je hebt in je leven in de eerste 5 seconden bruut worden neergemaaid door jou zelf. Doordat je keihard aan je eigen noodrem trekt. Die eerste 5 seconden zijn cruciaal. In dat moment is je gevoel en verstand in balans. Je hebt een goed idee dat alleen nog maar uitgewerkt hoeft te worden…

Maar wat gebeurt er dan eigenlijk?
Je voelt de weerstand, want iets nieuws kost energie, tijd, geld en je weet niet of het wel zal slagen. Je geest begint direct tegen je te praten en laat je de redelijkheid van de bestaande situatie inzien en de onhaalbaarheid van je plan.

Even terug naar je jeugd…
Nou ja laten we voor de exactheid mijn jeugd nemen. Ik hou van slapen. Dat is altijd al een hobby geweest. En dus wil ik altijd blijven liggen ’s ochtends. Vroeger ook. Maar ik moest natuurlijk naar school. En daar was dan mijn moeder. Eerst onderaan de trap, vervolgens bovenaan de trap en daarna als een rugby speler met mijn dekbed mijn kamer uitrennend. Maar het hielp wel. Ik kwam uit bed en ging naar school en dat was goed voor me. Dat is wat goede ouders doen, je uit je bed schoppen omdat dat goed voor je is. En die zeggen ook dat je even door moet zetten, ook als het zwaar is. Ook als je nog niet weet of het goed zal komen. En echt goede ouders vragen je waarom je het eigenlijk zo graag wilt.

Wat ik wil zeggen is dat ‘het goede moment’ niet gaat komen. Het moment dat je je goed voelt bij het zetten van de eerste stap naar iets nieuws. Dat het niet zwaar gaat zijn. Het klopt dat het even doorzetten is. En iedereen die iets wil zal die eerste stap moeten zetten. Zal letterlijk al zijn energie moeten inzetten om in beweging te komen. Ondanks je eigen noodrem. Want als volwassene zul je zelf die schop onder je eigen achterwerk moeten geven. Je ouders doen dat niet meer. Niet leuk, maar het leven is ook niet alleen maar leuk. De mooie dingen worden mooier doordat je ook minder mooie momenten hebt. Doordat je uitdagingen aangaat. Dat geeft voldoening. Denk aan waarom je het zo graag wilt. Zet geen rem op je goede ideeën. Let op die eerste 5 seconden en pak beet dat goede idee. Dit is jouw moment ook al voelt dat misschien niet zo. Als je de eerste stap zet binnen 5 seconden, hoe klein ook, dan volgen er meer. Even doorzetten was gewoon heel goed advies van mijn netwerk contact, dat ik zeker op ga volgen. Als startende ondernemer is het steeds eerste stappen zetten. En regelmatig de noodrem proberen te negeren. Deze blog heb ik trouwens geschreven in 10 minuten door binnen 5 seconden mijn pc open te klappen. Open klappen was een kleine eerste stap die ervoor zorgde dat ik in de flow bleef en niet dichtklapte. Een kleine stap is vaak al voldoende ook als stap twee wat later komt.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu